O cladire cu istorie

Grand Boutique Hotel este gazduit de o cladire istorica, o veritabila capodopera arhitectonica, fosta resedinta a familiei Chrissoveloni, principala familie de bancheri ale Romaniei inceputului de secol XX. Aceasta a fost privilegiata prin locatia centrala si prin rangul proprietarilor, astfel ca i-au calcat pragul personalitati de marca ale acelor vremuri, de la membri ai familiei regale prin insasi Regina Maria, la senatori, bancheri, ambasadori, artisti celebri. Amprenta lor am pastrat-o, personalizand fiecare dintre cele 19 de camere ale hotelului cu numele unui musafir de seama sau a unei personalitati emblematice pentru societatea romaneasca ale acelor vremuri.

 

regina-maria
istoric1
istoric2
istoric3

File de poveste

Spre sala de bal, in spectaculoasele oglinzi venetiene, daca iti dai frau liber imaginatiei inca mai poti surprinde surasul domnitelor prinse intr-un vals elegant sau pozitia zvelta a domnilor cu jobin intampinati de majordom.

Coloanele somptuoase de stuco-marmura sustin cu mandrie o cladire demna care a rezistat in timp pastrandu-si nota de suprematie. Scara de lemn sculptata cu grija, seiful, soba, nu sunt doar opere de arta sau elemente decorative rafinate, dar pot fi considerate si ele, personaje din povestile locului, povesti incantatoare, pe care le veti descoperi de indata ce ne pasiti pragul.

 

Reception
h2-lobby
h3-safe
h4-stove

Clădirea apărea în anul 1893 ca o construcţie a inginerului Constantin Colibășeanu, căsătorit cu Ecaterina Colibășeanu fiica generalului rus Laptev. O vila construită la standardele rafinamentului vremii care să găzduiască familia regală a României, o clădire care a rezistat cu stoicism anilor şi vremurilor şi a ajuns cu bine în mâinile unor demni moştenitori, familiile Chrissoveloni şi Butculescu.

Construită în stil eclectismul francez de factură academică pe un teren situat pe strada Negustori la numărul 1B, a fost şi rămâne una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti, Constantin Colibăşeanu construind – o personal, ca inginer constructor.

Peste ani, fiica lui Constantin Colibășeanu, Elena, s-a căsătorit cu Georges Lakeman-Economu, fiul ofițerului britanic Stephen Bartlett Lakeman, cunoscut sub numele Mazar Pașa.

Ulterior, fiica – Georgette Lakeman-Economu s-a căsătorit cu Nicky Chrissoveloni moștenitorul familiei de bancheri Chrissoveloni.

Căsătoria a fost celebrată în această vilă, clădirea devenind astfel casa care l-a găzduit o perioadă pe cel care a fost cel mai mai mare bancher din Romania în perioada interbelică.

Întemeiată de bunicul sau, Nicolas Z. Chrissoveloni, originar din insula greceasca Chios, şi consolidată de tatăl său, Nicolae (Nicky) Z., Banca Chrissoveloni a fost până în 1933, la căderea bursei de pe Wall Street, una dintre cele mai puternice instituţii financiare din România. Sediul central al bancii de pe strada Lipscani, construit de celebrul arhitect G. M. Cantacuzino, este astăzi sediul sucursalei BNR a Municipiului Bucureşti şi reprezintă o bijuterie arhitectonică. Istoria familiei Chrissoveloni este legata şi de Casa Regală a României, Jean Chrissoveloni, bunicul lui Ion Nicolae, fiind întemeietorul regimentului de transporturi militare “Regina Maria”. Jean Chrissoveloni a murit la 46 de ani, în 1926, iar fiul lui, Nicky, s-a întors în România de la Oxford în 1931, la vârsta de 22 de ani şi s-a alăturat consiliului director al băncii În 1936 a devenit preşedinte al boardului, Nicky Chrissoveloni a plătit cererile de retragere ale clienţilor băncii din averea proprie şi a acoperit în proporţie de 95% plângerile clienţilor . În 1934, la un an după ieşirea din criza economică, deşi slăbită substanţial, banca a fost declarată viabilă de BNR.

Sub managementul lui Nicky Chrissoveloni, banca şi-a recâştigat reputaţia şi poziţia de lider în sistemul românesc bancar iar la 3 iunie 1948 profitul raportat pentru anul anterior a ajuns la două miliarde de lei. Opt zile, mai târyiu după această dată, comuniştii au naţionalizat banca, Nicky Chrissoveloni fiind arestat în scurt timp după.

În 1960 el şi familia lui au emigrat în Grecia, moştenitorii revenind în România după evenimentele din 1989.